Lente

Ganzendiscussie in de Gelderlander

Dr. Maarten Loonen, universitair docent Arctische Ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen publiceerde in het dagblad De Gelderlander van zaterdag 18-01-2014 een artikel met de titel ‘Slecht imago ganzen onterecht’. Hij schrijft:

‘Het is jammer dat de ganzen in Nederland enkel als probleem in het nieuws komen. Een groot deel van de winter eten ganzen juist in percelen die niet daadwerkelijk door boeren worden gebruikt en dus hoeft dat niet als schade te worden gezien. Er blijkt in de winter 2007-2008 meer dan 900.000 euro uitgekeerd in gebieden waar geen schade was, gewoon omdat het ganzenbeleid een deel van de boeren vooraf al betaalt voor ganzenopvang. Door verjagen en jacht kunnen ganzen gestuurd worden zolang er alternatieve, geschikte opvanggebieden zijn. Maar op grote schaal blijkt dit moeilijk te realiseren. Daar komt bij dat het verjagen de ganzen samenbrengt in dichte groepen. Zonder verjaging verspreiden de ganzen zich als vanzelf over beschikbare gebieden en daalt daarmee ook de schade per perceel.’ Klik hier om het hele artikel te lezen.

Dr. Maarten blijkt er niet van op de hoogte te zijn hoe het er in de praktijk aan toegaat. Dat vindt Jacco van Eck uit Nijmegen ook. Daarom heeft hij een weerwoord geschreven, dat in de Gelderlander van vandaag is geplaatst. Klik hier om dat artikel te lezen.Natuurinclusief Betuws Boeren presenteert zich in video

Vier deelnemers vertellen enthousiast in een video over hun deelname aan het project Natuurinclusief Betuws Boeren.

Contactinformatie

Waalbandijk 82
4054 MG Echteld

M 06 44 68 21 51
E info@anvlingestreek.nl

ANV Lingestreek is onderdeel van het Collectief Rivierenland