Lente

Effectief beheer van grasbanen in de boomkwekerij

In het project doen de boomkwekers ervaring op met het inzaaien en het beheer van grasbanen tussen de bomenrijen. De kwekers maaien de grasbanen 6-8 keer per jaar.  Het van gewasbeschermingsmiddelen brengen ze hiermee met twee derde terug.

Een aantal deelnemers experimenteren met een speciale machine om ook het onkruid in de rij van de bomen mechanisch te verwijderen. Dit doen ze door schoffels, vingerwieders in combinatie met haktanden. De vingerwieder maakt het onkruid tussen de bomen in de rij los en de haktand zorgt hiervoor tussen de grasstrook en de bomenrij. 

‘’Door het toepassen van deze methoden is het gebruik van herbiciden voor de onkruidbestrijding terug te brengen tot een pleksgewijze behandeling van onkruidplanten’’, is de ervaring van Gerrit van de Kolk van ‘De Bomenman’ uit Lienden.

In de zomer blijft het maaisel op de grasbaan liggen. In de herfst wordt het tussen de bomen verspreid en bedekt het daarmee de zwarte aarde.

Klik op de onderstaande link en bekijk de video, waarin boomkwekers laten zien hoe ze een grasbaan maaien tussen de bomen en de rand met maaier, vingerwieder, schijven en haktanden.

Kijk hier naar het volledige filmpje

Meer informatieNatuurinclusief Betuws Boeren presenteert zich in video

Vier deelnemers vertellen enthousiast in een video over hun deelname aan het project Natuurinclusief Betuws Boeren.

Contactinformatie

Waalbandijk 82
4054 MG Echteld

M 06 44 68 21 51
E info@anvlingestreek.nl

ANV Lingestreek is onderdeel van het Collectief Rivierenland