Winter

Interessante ontwikkelingen gezien op Proeftuin Randwijk

In het kader van het project Natuurinclusief Betuws Boeren is een proefveld  met een meerjarig bloemenmengsel op Proeftuin Randwijk aangelegd. Ferdy Tolhoek, werkzaam bij de Centrale Adviesdienst Fruitteelt, legt in een korte vlog uit wat de meerwaarde kan zijn van een bloemenweiden binnen natuurinclusief telen. Het uitgangspunt hierbij is het streven naar een minimale inzet van chemie binnen de (fruit)boomteelt.  

Klik op de foto en bekijk de vlog van Ferdy Tolhoek

In de video staat Ferdy op Proeftuin Randwijk in een bloemenveld. Deze bloemenweide is aangelegd binnen het project Natuurinclusief Betuws Boeren. Dit project is een samenwerking tussen de agrarische natuurvereniging Lingestreek en de Coöperatie Betuwse Fruitmonitor. Het bloemenveld bestaat uit een meerjarig mengsel dat is samengesteld door de Betuwse Fruitmonitor. Ferdy is adviseur binnen het project en vertelt in de vlog vervolgens over zijn rol. Hij vertelt onder meer dat CAF onderzoekt welke waarde dit mengsel heeft in de praktijk. Zo kijkt hij welke soorten bloemen voorkomen in het veld en welke nuttige insecteren er zijn.

Verder merkt hij op dat op veel plekken de bloemenpercelen worden afgemaaid uit praktisch oogpunt. Dit is jammer, aangezien dit een negatief effect heeft op de verdere ontwikkeling van de natuurlijke vijanden. Op het proefveld op Randwijk zijn verschillende mengsels op verschillende hoogten afgemaaid. Ferdy heeft al interessante ontwikkelingen waargenomen het eerste jaar. Het is slechts het begin, het is nu afwachten hoe de percelen zich de komende jaren gaan ontwikkelen.

Kijk hier naar het volledige filmpje

Meer informatie

 

 Natuurinclusief Betuws Boeren presenteert zich in video

Vier deelnemers vertellen enthousiast in een video over hun deelname aan het project Natuurinclusief Betuws Boeren.

Contactinformatie

Waalbandijk 82
4054 MG Echteld

M 06 44 68 21 51
E info@anvlingestreek.nl

ANV Lingestreek is onderdeel van het Collectief Rivierenland