Winter

Akkerbouwers zaaien nu laatste bloemenranden in

Na een zeer droge periode zaaien akkerbouwers nu nog de laatste akkerranden in met bloemenmengsels. Deze akkerranden zullen aan het eind van deze zomer in bloei staan en geven dan extra kleur aan het landschap. Deze bloemenpracht trekt bovendien bijen, insecten en vogels aan. Zo leveren zij een bijdrage aan het vergroten van biodiversiteit in de Lingestreek.

Afgelopen jaren hebben akkerbouwers eenjarige bloemenmengsels ingezaaid. Dit jaar leggen ze de focus op het zaaien van meerjarige mengsels. Het voordeel hiervan is dat ondernemers de grond niet meer hoeven te ploegen en te bewerken, waardoor voedsel en schuilplaatsen beschikbaar blijven voor insecten en vogels. Naast het verfraaien van het landschap passen deze akkerranden ook goed binnen het bouwplan van de akkerbouwer. De akkerranden zorgen voor meer insecten en natuurlijke vijanden in de randen van de gewassen. Deze natuurlijke vijanden kunnen bijdragen aan de bestrijding van schadelijke insecten in een gewas, waardoor de akkerbouwer minder gewasbeschermingsmiddelen hoeft te gebruiken.

Dit voorjaar zaaien 14 akkerbouwers in het project ‘Bloemrijke akkerranden’ van de gemeente Lingewaard en Overbetuwe ongeveer 26 kilometer akkerranden in. Henk Emmerzaal is een van de deelnemers in dit project. Met 24 ander ondernemers uit verschillende sectoren wisselt hij binnen het project Natuurinclusief Betuws Boeren ervaringen uit rondom meerjarige bloemenmengsels. Zo doet hij ervaringen op en leert hij van anderen. Beide projecten worden door de Agrarische Natuurvereniging Lingestreek begeleid. Daarmee werken ze aan een mooi landschap en een duurzame voedselproductie.

 

 Natuurinclusief Betuws Boeren presenteert zich in video

Vier deelnemers vertellen enthousiast in een video over hun deelname aan het project Natuurinclusief Betuws Boeren.

Contactinformatie

Waalbandijk 82
4054 MG Echteld

M 06 44 68 21 51
E info@anvlingestreek.nl

ANV Lingestreek is onderdeel van het Collectief Rivierenland